Sygdommens og hygiejnens historie

Mandage 12.25-14.05

v/ cand.mag. Mikkel Kræmer Storm
Max. 40 deltagere

I 1789 skrev Benjamin Franklin til fysikeren Jean-Baptiste Le Roy. Det var umiddelbart efter den franske revolution, og Franklin ville sikre sig, at hans gode ven stadig var i live. Brevet til Le Roy har en humoristisk, men også morbid tone:
[…] in this world nothing can be said to be certain, except death and taxes.
– Benjamin Franklin
Døden er en konstant, og har fulgt mennesket siden emigrationen ud fra det afrikanske kontinent. Men hvordan har mennesket reageret i mødet med døden? Hvordan er dette kommet til udtryk i menneskets udvikling? I dette kursus vil vi se på døden, sygdomme og hygiejnens historie. Vi vil se på se store klassiske sygdomme i verdenshistorien, samtidig med forståelsen af hygiejne i moderniteten. Vi vil arbejde kronologisk og tematisk med kildematerialet.
Udgifter til kopier må påregnes.

Skriv din livshistorie

Tirsdage fra kl. 10.00 -11.40

*Brugerstyret hold v/Franzi Jung Møller
Max. 8 deltagere

Vi, der er født lige før, under, og lige efter 2. verdenskrig, har oplevet en fantastisk udvikling i samfundet.
Derfor er vores barndom, ungdom og start på voksenlivet så vidt forskellig fra vores børns og børnebørns.
Derfor kan de godt lide, at vi fortæller historier fra vores liv. Og derfor er det en god idé at få det skrevet ned.
Det er lige meget, om det er skrevet i et stilehæfte, eller det til sidst kan trykkes som en bog. Det vigtigste er, at det bliver gjort.

Religionens idéhistorie

Fredage 10.00-11.40

v/ cand.mag. Mikkel Kræmer Storm
Max. 40 deltagere

I Religionens idéhistorie vil vi se på forskellige religiøst betingede begreber og deres relation og udvikling gennem tiden.

I første omgang vil vi se på begrebet tro. Er tro godt eller dårligt? Er det passé eller stærkere end nogensinde? Hvordan forholder almindelige danskere sig til tro? Til at undersøge dette vil vi fokusere på majoritets- og minoritetsreligion i Danmark. Dette gøres gennem en kvalitativ og kvantitativ undersøgelse af interviews og statistik.

Senere vil vi se på døden som begreb. Det eneste, mennesket med sikkerhed kan se frem til, er døden. Nogle mener, at menneskets forståelse af sin egen dødelighed er, hvad der gør os til mennesker. Hvordan har mennesker reageret i mødet med døden? Har opfattelsen af døden ændret sig igennem tiden?

Udgifter til kopier må påregnes.

 

Filosofi

Tirsdage kl. 12.25-14.05

v/ cand. mag. i dansk og filosofi Lasse Sandal Jensen
Max. 25 deltagere

Filosofi er faget om de største spørgsmål og den levende nysgerrighed. Faget beskæftiger sig med de store tanker, som har præget menneskeheden op gennem verdenshistorien.

Som arkæologien graver efter levn, der kan fortælle os noget om fortidens kulturer, lokaliserer filosofien de spørgsmål, som har optaget mennesket siden tidernes morgen.

Spørgsmål,  der blandt andet kredser om den menneskelige eksistens, erkendelsen, naturens og samfundets indretning, sproget og døden. Vi vil med udgangspunkt i historiens store tænkere dykke ned i filosofiens temaer – ikke for at finde endegyldige svar, men for sammen at blive klogere på os selv og verden omkring os.

Udgifter til kopier må påregnes.

Tværfagligt: Fra det moderne gennembrud til 1900- tallets modernitet

Onsdage kl. 10.00 – 11.40

v/cand.mag. i musik- og teatervidenskab Lilo Sørensen og v/cand. mag. i kunsthistorie Sofie Bové

Max. 40 – 50 deltagere

 

Modernisme er en overordnet betegnelse for de revolutionære kunstretninger, der dukker op i første halvdel af 1900-tallet: kubisme, futurisme, ekspressionisme, dadaisme, surrealisme og andre abstraktioner, der har det fælles mål at forkaste kulturelle værdier og traditioner.

Modernisterne opfattede sig selv som avantgarde i front mod borgerskabet og dets idealer. De udtrykte deres kunst i forvrængninger, atonalitet og det non-figurative, fordi samtiden oplevedes som kaos og fremmedgørelse. 1900-tallet er hårdt prøvet med to verdenskrige, og de politiske tilstande spejles som altid i både malerkunst, litteratur og musik.

Vi sætter fokus på 1900-tallets mange spændende tiltag og stifter bekendtskab med malere som Marcel Duchamp, Jackson Pollock, Mark Rothko, Francis Bacon, forfattere som Emil Bønnelycke, den russiske Vsevolod Meyerhold og komponister som Richard Strauss og Alban Berg

Københavns lokalhistorie

Mandage 10.00-11.40

v/ cand.mag. Mikkel Kræmer Storm
Max. 40 deltagere

I dette forløb vil vi se på Københavns lokalhistorie:
Vi vil se på enkelte bydele, deres arkitektur og kulturelle særpræg.
København har på trods af sin størrelse en stærk identitet. Hvilke historiske begivenheder, personligheder og strømninger har været med til at skabe så
forskellige bydele med helt unikke identiteter?
Udover en gennemgang af de forskellige bydele vil vi se på temaer der går på tværs af byen: håndværket, infrastruktur, befæstning mm. alt sammen i et forsøg på at afkode Københavns lokalhistorie.
Udgifter til kopier må påregnes.

Opera, opera, opera!!

Torsdage kl. 10.00-11.40

v. cand. mag i musik- og teatervidenskab Lilo Sørensen

Max. 50 deltagere

Opera er fantastisk. Man ved det ikke, før man har prøvet det – opera kan det hele. Opera er mange kunstarter, teater, sang, orkester, bevægelse, drama, eventyr og meget mere. Alt er på plads til den store følelsesmæssige, chokerende eller morsomme oplevelse.

Som altid kaster vi os ud i et stort bundløst operahav, der vil give os store oplevelser med sangere og iscenesættelser i top.

Tag med på operaeventyr, hvor det utænkelige sker!

Læsestudiegruppe

1. mandag i hver måned kl. 12.30 – 14.05

*Brugerstyret hold v. Lis Dømmestrup og Jette Christiansen

Max. 12 deltagere

Kan du lide at læse bøger? Vil du dele din glæde for bøger med andre? Så er en læseklub måske noget for dig. Vi mødes, og taler om den bog vi i fællesskab har valgt som emne.

Kunsthistorie

Torsdage kl. 12.25 – 14.00

v/Cand. mag. i Kunsthistorie Sofie Bové

Max. 25 deltagere

I dette kursus kigger vi på kunsthistoriens lange linjer og skaber forståelse for, hvordan kunstens udvikling hænger uløseligt sammen med dens historiske samtid. Vi dykker ned i perioder og kunstnere og nyder nogle af kunsthistoriens største mesterværker på lige fod med nogle af dens mest oversete skatte og mysterier.
I denne sæson kigger vi på det 20. århundredes skelsættende nye kunstforståelse og samtidskunstens mange mangfoldige og fascinerende former. Vi skal møde alt fra Jackson Pollocks vilde malemetoder over Bjørn Nørgaards slagtede hest til Marina Abramovics stærke performanceværker.

Slægtsforskning for fortsættere

Tirsdage kl. 10.00-11.40

*Brugerstyret hold v. Birthe Svendsen

Max. 8 deltagere

Dette kursus vil få dig videre med din slægtsforskning.

Få inspiration til at finde din egen historie i en studiekreds hvor vi kan lære af hinandens erfaringer. Det forudsætter, at du har benyttet kirkebøger og folketællinger en hel del, samt at du har et godt kendskab til Internettet.

Print/kopier afregnes til kontoret efter hver undervisningsgang.

Slægtsforskning for begyndere

Tirsdage kl. 12.25-14.05

*Brugerstyret hold v. Birthe Svendsen

Max. 8 deltagere

Med udgangspunkt i egen fødsel og dåb søger vi hovedsagelig i kirkebøger og folketællinger
på nettet for at finde tilbage i slægtshistorien.
Du opfordres til at medbringe egen PC eller en  USB-nøgle til at gemme de fundne optegnelser
på. Der bliver undervist med udgangspunkt i den enkeltes behov.
Kendskab til EDB på brugerniveau er en forudsætning for at deltage på dette hold.
Print/kopier afregnes til kontoret efter hver undervisningsgang.

Slægtsforskning for øvede

Torsdage kl. 10.00-12.00 v. Rose Marie Spooner

*Brugerstyret hold Max. 8 deltagere

Som øvede slægtsforskere er der næsten uanede muligheder for at finde sine aner.

Statens Arkivalier arbejder på højtryk, så vi kan dykke ned i millioner af sider på vores pc’ere.

Vi arbejder som en studiekreds, hvor vi også lærer af hinandens erfaringer.

Print/kopier afregnes til kontoret efter hver undervisningsgang.